Pages Navigation Menu

Blog voor toekomstige etiquette-experts

Tafeletiquette

Als het woord etiquette in ons opkomt, denken we vaak aan tafeletiquette. Het is dan ook één van de belangrijkste onderdelen waar foutjes vlug opvallen. Volg je onderstaande regeltjes dan kom je alleszins positief en goed opgevoed over.

Basisregels voor goede tafelmanieren

 • Laat enkel je onderarmen op de tafel steunen, vermijd ellebogen;
 • Zorg voor een rechte rug;
 • Leg nooit je gsm of portefeuille op de tafel, en plaats je handtas onder de stoel;
 • Leg je servet op je schoot nadat de gastheer/vrouw dit ook doet;
 • Begin gelijktijdig te eten met de mensen rondom je en altijd na de gastheer/vrouw;
 • Bij het verlaten van de tafel, excuseer je en leg je servet op de stoel;
 • Bij het einde van de maaltijd leg je de servet links van je bord: netjes en zonder vlekken.
 • Tot slot, eet je liefst niet te snel, praat je niet met een volle mond, kauw je niet met je mond open en bel je niet tijdens de maaltijd!

Tafelschikking

De gastheer en gastvrouw zitten aan het hoofd van de tafel, en nemen eerst plaats, met telkens rechts ervan de belangrijkste gast. De basisregel zegt hier dat koppels worden gescheiden en positie man-vrouw telkens wordt afgewisseld. Mannen kunnen beleefdheidshalve ook de stoel van de vrouw rechts ietsje wegnemen en terug plaatsen als de vrouw bijna in zitpositie is.

Veel gemaakte fouten

Volgende zaken kun je maar beter vermijden, als je geen flater wilt begaan:

×    Je handtas aan de stoel hangen;
×    Je schoenen uitdoen;
×    Te luid converseren;
×    Je eten kruiden zonder vooraf geproefd te hebben;
×    Je neus snuiten met een servet;
×    Jouw mening opdringen;
×    Je servet terug in de servetring plaatsen;
×    Je bord wegschuiven.

 

Leer meer over het juist proeven van wijn.

Etiquettetip: Stuur de gastheer en gastvrouw na het feest een kort (handgeschreven) bedankbriefje!

 

Deel jij het artikel met je vrienden?Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

12 Reacties

 1. Dit is geen reactie maar een vraag. Mij werd door een restauranthoudster
  ooit gezegd dat men een, bv. garnalen cocktail, die geserveerd wordt in een hoog glas op een bord, mag uitscheppen op dat bord en het lege glas op tafel plaatsen en de cocktail dan gemakkelijk zonder problemen kan opgegeten worden. Men eet ook de, bv. geserveerde frietjes, salade of andere groenten niet uit de kom.
  Uitsluitsel graag. Dank U.

  • ik snap je vraag niet

  • Nooit gehoord. De kom van de frietjes is gemeenschappelijk, het glas garnalen niet.

 2. Bij een familie diner zei mijn schoonmoeder altijd dat we mochten beginnen met eten als het een warme schotel was.Mijn (schoon)kinderen vinden dat we pas mogen beginnen als iedereen is bediend.Wie heeft gelijk?

  • Normaal wacht je tot dat iedereen gezeten is en iedereen bediend is. Bij grote groepen heb je dan de kans dat je eten al wat koud wordt. Dus dan wordt er gezegd dat je mag beginnen te eten vanaf dat iedereen in je omgeving bediend is.

 3. Ik zou graag weten of er een schrijven bestaat van hoe een de man (echtgenoot) zich naar de vrouw moet gedragen in gezelschap? Bv met het bijschenken van drank in een restaurant, schenk je eerst je eigen vrouw bij of eerst alle andere en op het laats je vrouw?

  Bestaat er een schrijven of een boekje met etikette regels onder echtelieden?

  Of wellicht heeft u enkele tips?

 4. Beste, mijn schoonfamilie heeft (voor mij dan toch) de vervelende gewoonte om bij elke hap die ze doen “mmmm” (lekker) te zeggen. Ik ervaar dit als irriterend en onbeleefd,heb ik hier gelijk of moet ik wat meer tolerant in zijn ?

  • Als u iets irriteert, zeg er dan iets over! Maar helpen zal het toch niet… de meeste mensen zijn al vastgeroest in hun gewoontes!!!

 5. Hoi,

  Een vraagje, mag je de vork bovenhands gebruiken om het vlees aan te prikken zodat je dit kan snijden en het stuk vlees dan ik die zelfde houding dan naar de mond brengen? Of moet je de vork na het snijden eerst omdraaien en dan onderhands ( zoals je normaal zou eten) naar de mond brengen?

 6. Mijn schoonzoon zegt dat bij het beëindigen van de maaltijd vork en mes gekruist op elkaar moeten liggen, punten van de vork naar beneden. (Dus een links en een rechts) Ik heb van mijn vader geleerd dat vork en mes dan NAAST elkaar gelegd worden, op de rechterkant van het bord.
  Wie kan mij zeggen hoe het moet?

  • Inderdaad, na het beëindigen van de maaltijd, leg je mes en vork en eventueel lepel, twintig over vier op het bord. Als je het gekruist legt, wil dit zeggen dat je nog wilt, dat ze mogen bijschenken…

 7. Hallo,

  Heel veel mensen eten tegenwoordig met vork én mes. Ze lekken het gewoon af! Zelf maak ik hier altijd bij iedereen een opmerking over… vind dit irriterend en ongemanierd!! En toch zie je op tv, Sergio Herman zijn mes ook aflikken! Is de regel van de etikette dan veranderd?!

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.